Whiplash?

Bij whiplash kan de pittenzak verlichting bieden; klachten van stijfheid, hoofdpijn en nekpijn zijn goed te verlichten met de warmte van een kersenpitkussen.

Een whiplash is een letselaan de nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het lichaam voor- of achteruit beweegt terwijl het hoofd niet wordt gesteund. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep, waarbij een klappend geluid ontstaat.
Het grootste risico op een whiplash loopt men wanneer men in de auto van achteren wordt aangereden. Hierdoor wordt de nek overbelast. Doordat de spieren en pezen in de nek sterk zijn, denkt men dat er niets echt kapot is. Er kan hierbij een kneuzing optreden, die later aanleiding tot klachten geeft. Het grootste deel van de mensen herstelt op korte termijn. Whiplash is geen diagnose maar een verzamelnaam voor klachten (zie symptomen), die zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek; in de volksmond wordt dit een whiplash genoemd.
De gevolgen van een whiplash zijn vaak voor de buitenstaander niet te zien en voor een arts moeilijk of niet vast te stellen, terwijl de patiënt er kortere of langere tijd last van kan hebben.

Pittenzak-whiplash