Fibromyalgie?

Onze pittenzak kan behulpzaam zijn in het verlichten van de symptomen die optreden bij fibromyalgie. Warmte ontspant spieren en werkt tevens ontspannend op het zenuwstelsel. Met name symptomen aan de nek, schouders en rug profiteren van de pittenzak.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een best veel voorkomende niet-gewrichtsgebonden syndroom gekarakteriseerd door symptomen als spierpijn en drukpijnlijke punten over het hele lichaam. Vaak wordt de spierpijn heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende symptomen zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en hoofdpijn. De pittenzak kan bij al deze vorm van symptomen behulpzaam zijn. Warmte ontspant, maar werkt ook pijnstillend op de spieren. Van lavendel is het bekend dat het rustgevend op hersengolven werkt en zodoende de kwaliteit van slaap verbeterd.
Fibromyalgie is een andere diagnose dan myalgische encefalomyelitis of chronisch vermoeidheidssyndroom. Een combinatie van fibromyalgie en ME/CVS komt regelmatig voor.
Volgens recente onderoeken zou fibromyalgie een gevolg kunnen zijn van beknelling van perifere zenuwen, in welk geval de aandoening te behandelen is via chirurgie. Overigens wordt soms betwist of fibromyalgie een op zichzelf staande, apart te classificeren ziekte is, en een overeenstemming over het bestaan van duidelijke fysieke afwijkingen die gepaard gaan met fibromyalgie is er nog niet.
Dit geldt overigens ook voor myalgische encefalomyelitis en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Pittenzak-fibromyalgie